Corinne Dettmeijer op TEDxAmsterdamWomen

Corinne Dettmeijer op TEDxAmsterdamWomen

Kijk op zaterdag 1 december mee naar TEDxAmsterdamWomen! Dan spreekt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer over mensenhandel, oftewel moderne slavernij. In haar TEDtalk getiteld 'Slavery: still here, right now' laat zij zien dat slavernij niet iets uit een duister verleden is. Integendeel!

Slavernij is dichterbij dan je denkt

Moderne slavernij komt nog dagelijks voor. Hier in Nederland. En veel vaker en dichterbij dan je misschien zou denken. In ieders leven. Ook in jouw leven. Aan de hand van persoonlijke verhalen geeft Corinne Dettmeijer het een gezicht.

Durf te kiezen

Mensenhandel is een groot probleem. Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Geïnspireerd op het thema 'Dare to choose' moedigt Corinne Dettmeijer het publiek aan om te kiezen om zélf iets tegen mensenhandel te doen. Want dat kan.

Hoe? 

  1. Af van het 'romantische' beeld van prostitutie.
    Het beeld van Nederlandse vrouwen die zelfstandig en vrijwillig achter de ramen zitten. "Ja, er zijn vrouwen die zelfstandig in de prostititie werken. Maar we weten ook dat veel vrouwen gedwongen worden. En daar is niets romantisch aan," aldus de rapporteur.  Bekijk het filmpje 'I am Elena', dat Emma Thompson maakte voor de tentoonstelling Journey van de Helen Bamber Foundation: www.youtube.com/watch?v=mt-KNqT7sgY

  2. Denk na over wat je koopt.
    Vraag je af waarom sommige producten goedkoop zijn. Hoe ze worden gemaakt, en door wie. Wie maakt jouw kleding, of je telefoon? Wie plukt jouw groente? Slavernij zit in de 'supply chain'. Bereken hoeveel slaven er indirect voor jou werken op www.slaveryfootprint.org.

  3. Zie slachtoffers van mensenhandel voor wie ze zijn.
    Corinne Dettmeijer: "Niet als goedkope arbeidskrachten, niet als prostituees. Zie slachtoffers van mensenhandel als mensen."

Kijk op zaterdag 1 december om vanaf 10.30u mee via de livestream van TEDxAmsterdamWomen. De TEDtalk van Corinne Dettmeijer begint om ongeveer 11:15u.

Programma

Het programma duurt van 10.30u tot 18.00u en wordt gepresenteerd door Sylvana Simons.  Overige inspirerende sprekers zijn Zena el Khalil, Barbara Hofmann, Kim Feenstra, Sarah Britton, Olivia Bee, Lorna Goulden, Anjali Sarker, Cilian Jansen Verplanke, Harriette Verwey, Elke Geraerts, Nice Nailantei Leng’ete, Paul Zak en Tatiana Chevtchouk.

Gemist?

De TEDtalk van Corinne Dettmeijer en die van alle andere inspirerende sprekers zijn vanaf 1 december terug te zien via het YouTubekanaal van TEDxAmsterdamWomen.