Aankondiging: Symposium over seksueel geweld tegen kinderen 28 mei

Aankondiging: Symposium over seksueel geweld tegen kinderen 28 mei

Op woensdag 28 mei 2014 organiseert de Nationaal rapporteur voor het werkveld een symposium over seksueel geweld tegen kinderen.

Dat doet zij naar aanleiding van haar rapport over dit onderwerp, dat op 27 mei verschijnt. De Nationaal rapporteur volgt hierin het slachtoffer door het traject van disclosure, signalering en melding tot een eventuele aangifte en hulpverlening. Hetzelfde doet zij voor de daders van seksueel geweld. Het rapport bevat nieuwe, unieke cijfers en kwalitatieve informatie over de slachtoffer- en daderzijde van seksueel geweld tegen kinderen.

Komen slachtoffers en daders terecht waar zij terecht horen te komen? Waarom doet het ene slachtoffer wel aangifte en het andere niet? Waarom wordt de ene dader wel gepakt en ontspringt de ander de dans? Kortom, waarom doorlopen niet alle slachtoffers en daders dezelfde stappen, en is dat terecht? Deze en andere vragen worden in het rapport beantwoord aan de hand van een trechtermodel.

Symposium

De middag wordt geopend door Lauren Book, oprichter van Lauren’s Kids. Zij werd als kind zelf slachtoffer van seksueel misbruik en gebruikt haar ervaringen voor het voorkomen van seksueel geweld en het helpen van slachtoffers. Vervolgens presenteert rapporteur Corinne Dettmeijer haar rapport, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie met het publiek. Na de pauze reflecteren vooraanstaande experts op het gebied van de signalering van en hulp aan slachtoffers, en de opsporing, vervolging en behandeling van daders vanuit hun disciplines op het trechtermodel. Herkennen zij de knelpunten die de rapporteur beschrijft?

Promovendus en onderzoeker Pinar Okur (Intervict) en bijzonder hoogleraar Lenneke Alink (Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam) belichten de slachtofferkant van seksueel geweld tegen kinderen. Okur gaat hierbij in op disclosure en hulpzoekgedrag, Alink  belicht  het melden en signaleren van slachtoffers. Janet ten Hoope (Openbaar Ministerie) gaat in op opsporing en vervolging in zedenzaken, onderzoeker Wineke Smid (Van der Hoeven Kliniek) op risicotaxatie en de behandeling van daders.

Over de rapporteur

De Nationaal rapporteur heeft sinds 2012 het wettelijke mandaat om te rapporteren over de aard en omvang van seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Vorig jaar ging de rapporteur tijdens een symposium met het werkveld het gesprek aan over haar onderzoeksplannen voor het rapport. Deelnemers aan het symposium ontvangen een exemplaar van het rapport.

Programma

12:00 – 13:00Inloop met lunch
13:00 – 13:05 Welkomstwoord dagvoorzitter
Laura Menenti, onderzoeker Nationaal rapporteur
13:05 – 13:30 Opening
Lauren Book, Lauren’s Kids USA
13:30 – 14:10 Rapportage over seksueel geweld tegen kinderen
Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal rapporteur
14:10 – 14:30 Q&A-sessie
Onderzoekers Nationaal rapporteur
14:30 – 15:00 Pauze
15:00 – 15:25 Disclosure en hulpzoekgedrag van slachtoffers
Pinar Okur, Intervict Universiteit Tilburg
15:25 – 15:50 Melding en signalering van slachtoffers
Lenneke Alink, Universiteit Leiden en VU Amsterdam
15:50 – 16:15 Opsporing en vervolging in zedenzaken
Janet ten Hoope, Openbaar Ministerie
16:15 – 16:40 Risicotaxatie en de behandeling van daders
Wineke Smid, Van der Hoeven Kliniek
16:45 – 17:00 Slotwoord
Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal rapporteur
17:00 – 18.30 Borrel

Locatie

Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag.

Aanmelden

Deelname aan het symposium is gratis. U kunt zich aanmelden door (uiterlijk15 mei) een mail te sturen aan Nikki van der Kallen (n.van.der.kallen@nationaalrapporteur.nl) onder vermelding van uw naam, functie en organisatie. Er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar. U ontvangt bericht over uw deelname.