Nationaal Rapporteur brengt werkbezoek aan Canada

Nationaal Rapporteur brengt werkbezoek aan Canada

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer brengt van maandag 25 tot en met vrijdag 29 mei een werkbezoek aan Canada. Dit bezoek staat voornamelijk in het teken van de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, met als zwaartepunt de behandeling van zedendelinquenten en hun terugkeer in de maatschappij. Een rapport van de Nationaal Rapporteur hierover verschijnt naar verwachting begin volgend jaar. Tijdens het werkbezoek spreekt de Nationaal Rapporteur met vertegenwoordigers van de Canadese overheid, opsporingsinstanties, wetenschappers en NGO’s.

Veilige terugkeer van zedendelinquenten in de samenleving

Bijna alle zedendelinquenten keren op termijn terug in de samenleving, of vertrekken er nooit uit. Vooral in het geval van plegers van seksueel geweld tegen kinderen leidt dit met enige regelmaat tot maatschappelijke onrust. Hoe zorg je dat een zedendelinquent weer veilig deel kan uitmaken van de maatschappij? Canada is een voorloper op het gebied van onderzoek en beleid op het gebied van de veilige terugkeer van zedendelinquenten. De meest succesvolle principes voor de behandeling en resocialisatie van (zeden-)delinquenten werden daar uitgevonden en ontwikkeld. Nederland heeft een aantal initiatieven op dit gebied overgenomen, zoals de Circles of Support and Accountability, waarbij een cirkel van vrijwilligers een zedendelinquent die terugkeert in de maatschappij, ondersteunt. Tijdens het werkbezoek laat Corinne Dettmeijer zich door de overheid, politie, justitie, wetenschappers en NGO’s informeren over de Canadese aanpak en identificeert zij hoe Nederland de behandeling van zedendelinquenten eventueel effectiever kan maken.

Kennis delen over mensenhandel

Op het gebied van mensenhandel staat kennisdeling centraal. De Nationaal Rapporteur zal enerzijds haar kennis over het aanpakken van mensenhandel delen en zal anderzijds geïnformeerd worden over de Canadese aanpak ervan, waarbij de focus vooral ligt op binnenlandse seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen, door bijvoorbeeld loverboys. Daarnaast geeft zij presentaties en lezingen over de Nederlandse aanpak aan het Canadese Ministerie van Veiligheid, de National Task Force on Sex Trafficking of Women and Girls, en aan de University of Toronto.

Gesprekspartners

De Rapporteur spreekt in Canada onder meer met vertegenwoordigers van het Canadese Ministerie van Veiligheid, het Ministerie van Justitie, de federale politie, het National Child Exploitation Coordination Centre, het gevangeniswezen en forensische zorg, en de kinderbescherming. Ook bezoekt zij NGO’s die zich inzetten tegen mensenhandel, seksueel misbruik en online pesten.

Op de hoogte blijven? Volg het bezoek van Nationaal Rapporteur via Twitter.