Nationaal Rapporteur spreekt op interparlementaire conferentie mensenhandel

Nationaal Rapporteur spreekt op interparlementaire conferentie mensenhandel

In het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap kwamen parlementariërs uit alle lidstaten naar Den Haag om te spreken over de aanpak van mensenhandel. Centraal stond de vraag hoe om te gaan met mensenhandel in het digitale tijdperk. Technologische veranderingen maken mensenhandel mogelijk, maar bieden ook kansen voor de aanpak ervan.

In haar speech benadrukte Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer dat snelle technologische verandering van beleidsmakers vereist dat ze nieuwe middelen gebruiken voor de bestrijding van mensenhandel. “Mensenhandelaren bieden online slachtoffers aan voor betaalde seks en de afspraken worden gemaakt via sociale media. Betaling kan zelfs met Bitcoins. Het is aan ons om mee te doen en om het beter te doen.” Ook Skype, Whatsapp en Snapchat noemde Dettmeijer als media waarvan mensenhandelaren gebruik maken.

Tijdens de openingsceremonie van de bijeenkomst in de Ridderzaal spraken naast de Nationaal Rapporteur minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en Henriette Akofa Siliadin, zelf jarenlang slachtoffer van mensenhandel en moderne slavernij. In haar indrukwekkende toespraak vertelde zij hoe zijzelf jarenlang uitgebuit werd, maar tegelijkertijd hoop hield op een goede afloop: “If I stop smiling, then my life will really be destroyed”. Tijdens het middagprogramma lag de focus op migratieproblematiek en was er ook ruimte voor discussie met de sprekers.