Rapporteur organiseert ronde tafel over non-punishmentbeginsel

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen organiseert in samenwerking met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 9 oktober een ronde-tafelbijeenkomst over de beginselen van niet-vervolging en niet-bestraffing in mensenhandelzaken (non-prosecution en non-punishment). Doel is om met alle praktijkspelers de reikwijdte van deze beginselen te verkennen en te bediscussiëren wanneer de beginselen in de praktijk een rol moeten spelen en op welke manier.

De beginselen maken deel uit van verschillende internationale rechtsdocumenten op het gebied van mensenhandel. Kort gezegd dragen de beginselen staten op om de gelegenheid in de nationale rechtsstelsels te creëren om slachtoffers van mensenhandel niet te vervolgen respectievelijk te bestraffen voor strafbare feiten die zij onder dwang en/of in een mensenhandelsituatie hebben gepleegd. De beginselen maken onderdeel uit van de bredere set aan internationaalrechtelijke verplichtingen die staten hebben ten aanzien van slachtoffers van mensenhandel.

In de praktijk blijkt nog weinig ervaring en kennis beschikbaar over de beginselen. Vandaar dat de Nationaal Rapporteur het belangrijk vindt dat alle mogelijke partijen die met mensenhandelslachtoffers in aanraking kunnen komen met elkaar van gedachten wisselen over dit thema. Daartoe zijn spelers uit de hulpverlening, advocatuur, opsporing, vervolging en berechting uitgenodigd. Verschillende sprekers laten hun licht over het onderwerp schijnen, onder wie psychiater Pim Scholte (AMC/Stichting Equator), de Amerikaanse mensenhandelexpert Martina Vandenberg en Eline Willemsen (FairWork). De Nationaal rapporteur zal in haar presentatie de casus van de in Nederland als huisslaaf uitgebuite S. behandelen. Raadsheer Ybo Buruma (Hoge Raad, strafsectie) reflecteert op deze onderwerpen.

De ronde tafel is een side event bij de conferentie van de OVSE over huishoudelijk werkers in dienst van diplomaten, die plaatsheeft op 8 en 9 oktober in Den Haag. Daarom is de voertaal van de ronde tafel Engels.

De ronde-tafelbijeenkomst is op 9 oktober. Inloop 10.30 uur. Start: 11.00 uur. Einde: 13.00 uur. Locatie: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag. Aanmelden voor het bijwonen van de ronde tafel-bijeenkomst kan via Luuk Esser (onderzoeker): l.b.esser@bnrm.nl of 0652877365.

Over de casus die de Nationaal rapporteur zal bespreken op 9 oktober heeft zij in Strafblad een artikel gepubliceerd (nr. 03 / juli 2013). Het artikel is ook op deze site te raadplegen.