Relevante kennis Nationaal Rapporteur sneller beschikbaar via slim algoritme

Techtalenten hebben zich afgelopen weekend tijdens de Hackathon for Peace, Justice, and Security in Den Haag gebogen over vijf verschillende challenges, waaronder de challenge van de Nationaal Rapporteur. Vijf teams zijn 36 uur aan de slag gegaan om een slim zoekalgoritme te ontwikkelen, zodat de onderzoeken naar mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen beter toegankelijk worden.

Het winnende team CGOA ontwikkelde een oplossing die de gezochte kennis filtert op relevantie, tijd en de mogelijkheid biedt snel tot samenvattingen te komen. Voor professionals die zich bezighouden met mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen is het belangrijk om de openbare informatie van de Nationaal Rapporteur eenvoudig te vinden.

'Technologie wordt vaak gebruikt om mensenhandel en kindermisbruik te faciliteren. In de juiste handen kan technologie echter ook worden gebruikt als hulpmiddel om kennis en weerbaarheid te vergroten”, zegt Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar. “Het is geweldig dat zoveel teams zich hebben ingeschreven voor onze challenge en zo een bijdrage willen leveren aan de aanpak van Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.'

Hackathon for Good

Het Hoofd van het bureau van de Nationaal Rapporteur, Robbert Hoving, zat in de jury van de challenge: 'Alle oplossingen waren goed. Het was moeilijk kiezen en het liefste had je de vijf aangedragen oplossingen willen mixen tot één uitkomst.'

De Nationaal Rapporteur zal met het winnende team in gesprek gaan om te kijken hoe ze samen de oplossing verder kunnen brengen. Ook voor andere organisaties kan deze oplossing op ten duur interessant zijn.