3FM Serious Request staat in het teken van mensenhandel

Zes dj’s van radiozender 3FM lopen vanaf woensdag 18 december tot kerstavond in estafettevorm van Goes naar Groningen. Met de actie die Serious Request: The Lifeline heet halen ze geld op voor de strijd tegen mensenhandel in Nederland en in het buitenland. ‘Ik vind het fantastisch dat ze dit doel hebben gekozen’, zegt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar. ‘Veel mensen gaan komende week meer horen over wat mensenhandel precies is, en samen met het geld dat wordt opgehaald voor het Rode Kruis kan dat een wezenlijk verschil maken.’

Bij de bekendmaking van het thema van dit jaar, werd Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar geïnterviewd op 3FM in het programma Mark+Rámon. Daar vertelde hij dat er naar schatting jaarlijks tussen de 5000 en 7500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn. Slechts een klein deel daarvan is in beeld bij de politie en bij hulporganisaties. En dat aandeel wordt steeds kleiner. Daarvoor waarschuwde de rapporteur ook in de laatste Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018.

Voorlichting op scholen

Een deel van de opbrengst van Serious Request gaat naar voorlichting over mensenhandel aan docenten op middelbare scholen. Door die voorlichting leren zij om signalen van mensenhandel te herkennen en wat ze kunnen doen als ze een vermoeden hebben dat iemand op hun school slachtoffer is. Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) blijkt dat docenten behoefte hebben aan voorlichting hierover. De Nationaal Rapporteur is onderdeel van de adviesraad voor dit scholenproject.

In actie!

Ook het bureau van de Nationaal Rapporteur komt in actie. Hoofd van het bureau van de Nationaal Rapporteur Robbert Hoving is door het jongerenbestuur van het Rode Kruis Amsterdam gevraagd om te spreken op een avond die helemaal in het teken staat van Serious Request. Er zijn nog tickets beschikbaar voor het evenement, dat op 18 december plaatsvindt. De opbrengst gaat naar Serious Request. Bovendien loopt Herman Bolhaar, samen met medewerkers van zijn bureau, op vrijdag 20 december met dj’s Eva Koreman en Frank van der Lende mee van Den Bosch naar Oss. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar: ‘Ik kijk er naar uit, want de actie brengt mensen bij elkaar die zich willen inzetten voor een groot probleem in onze samenleving, waarbij de menselijke waardigheid in het geding is. Ik wens iedereen die zijn steentje gaat bijdragen komende week veel succes!’