Onafhankelijke positie rapporteur wettelijk verankerd

Vandaag treedt de Wet Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in werking. Wat houdt deze wet in?

Onafhankelijk en wettelijk verankerd

Met de wet zet Nederland een unieke stap in de wereld: de onafhankelijke positie van de Nationaal rapporteur wordt beschermd en vastgelegd.  De Nationaal rapporteur wordt door de Koning benoemd. De werkzaamheden van de rapporteur blijven gelijk: het onderzoeken van de aard en omvang van seksueel geweld tegen kinderen, het onderzoeken van de effecten van het overheidsbeleid en het adviseren van de regering over het voorkomen en bestrijden van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. In het buitenland is veel belangstelling voor de wettelijk verankerde positie van de Nationaal rapporteur.

Totstandkoming

De Wet nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen kwam tot stand op initiatief van de Tweede Kamer. In juni 2012 werd in de Tweede Kamer een motie (Motie-Berndsen c.s., kamerstuk 28 638, nr. 87) ingediend ter verankering van de positie van de rapporteur. Deze motie werd met brede steun van de Tweede Kamer aangenomen. De minister van Veiligheid en Justitie heeft uitvoering gegeven aan deze motie. Hij heeft het voorstel om de positie van de Nationaal rapporteur bij wet te regelen opgenomen in het wetsvoorstel tot implementatie van de richtlijn 2011/36/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel, de bescherming van slachtoffers ervan, en ter vervanging van kaderbesluit 2002/629/JBZ van de Raad (PbEU L 101). De Eerste Kamer nam dat wetsvoorstel op 5 november 2013 zonder stemming aan. Zowel de Wet tot implementatie van de richtlijn mensenhandel als de Wet Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen treden op 15 november 2013 in werking.