Kinderrechtenmonitor: Kinderen lopen risico op seksueel geweld en mensenhandel

De veiligheid van kinderen in Nederland moet beter. Dit concludeert de Kinderombudsman op basis van de Kinderrechtenmonitor. In deze jaarlijkse monitor wordt de naleving van kinderrechten uit het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland in kaart gebracht. De Kinderombudsman maakt zich onder meer zorgen over het risico op seksueel geweld en mensenhandel. De Nationaal Rapporteur bracht rapporten uit over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen en mensenhandel in Nederland.

Voorwaarde voor het in kaart kunnen brengen van problemen, en dus de naleving van kinderrechten, is het gebruik van uniforme en consistente registratie. Eén van de aanbevelingen van de Kinderombudsman betreft dan ook het verbeteren van die registratie. De Nationaal Rapporteur onderstreept het belang hiervan. Zij deed hiertoe al eerder aanbevelingen, zowel op het gebied van mensenhandel als op het gebied van seksueel geweld tegen kinderen.

Seksueel geweld

Kindermishandeling komt in Nederland op grote schaal voor. Dit geldt ook voor specifiek seksueel geweld, zoals blijkt uit de genoemde cijfers van de Nationaal Rapporteur uit ‘Op goede grond. De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen’. Naar schatting worden 62.000 kinderen jaarlijks voor het eerst slachtoffer van een vorm van strafbaar seksueel geweld. Slachtoffers worden vaak niet als zodanig herkend. Zij durven er veelal niet over te praten en derden herkennen de signalen vaak niet. Mede hierdoor blijven veel kinderen buiten beeld en krijgen zij niet de hulp die zij nodig hebben. De Kinderombudsman is hierover verontrust. Artikel 19 lid 1 van het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind verplicht de overheid om kinderen adequaat te beschermen tegen elke vorm van mishandeling (waaronder seksueel geweld).

Mensenhandel

In de monitor is ook aandacht voor mensenhandel, zowel binnen als buiten de seksindustrie. Eén van de aanbevelingen uit de Kinderrechtenmonitor is het verbeteren van de registratie van slachtoffers van mensenhandel, zodat onder meer de verschillende vormen van uitbuiting onderscheiden kunnen worden. Dit kan reeds op basis van het onderscheid dat CoMensha aanbrengt in haar registratie van slachtoffers. Zoals de Nationaal Rapporteur eerder al signaleerde, ontbreekt dergelijk onderscheid tussen de verschillende vormen van mensenhandel nog wel in de registratie van het Openbaar Ministerie. De Nationaal Rapporteur deed de aanbeveling om dit onderscheid aan te brengen. Het Openbaar Ministerie gaat hiermee aan de slag.