Rapporteur deelt zorgen van huishoudelijk personeel ambassades

In een petitie hebben verschillende voormalig huishoudelijk werkers aandacht gevraagd voor misstanden op ambassades. De Nationaal Rapporteur deelt de zorgen van huishoudelijk werkers die in diplomatieke dienst hebben gewerkt. De petitie is op 6 oktober aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

In de petitie roepen de huishoudelijk werkers op meer maatregelen te nemen om te voorkomen dat huishoudelijk personeel op buitenlandse ambassades in Nederland wordt uitgebuit. Ze pleiten voor meer contactmomenten met het ministerie van Buitenlandse Zaken, zodat signalen van mensenhandel in een vroeg stadium kunnen worden opgevangen. Ook zou het ministerie bij noodsignalen de huishoudelijk werker direct moeten uitnodigen voor een gesprek en faciliteren dat huishoudelijk werkers met elkaar in contact komen.

Uitbuiting

De Nationaal Rapporteur maakt zich zorgen over de signalen die het huishoudelijk personeel in de petitie afgeeft. Ze maken melding van onderbetaling, gebrek aan vrije dagen, (seksuele) intimidatie, inname van het paspoort en opsluiting. In ernstige gevallen is sprake van een combinatie van niet of nauwelijks betaald worden, (hele) slechte arbeidsomstandigheden en gevangen zitten in deze situatie. In eerder verschenen rapportages heeft de Nationaal Rapporteur aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid van huishoudelijk personeel op ambassades.

Immuniteit

De Nationaal Rapporteur vindt het goed dat de groep voormalig huishoudelijk werkers zich uitspreekt. "Omdat dit personeel werkt achter gesloten deuren en omdat diplomaten vaak immuniteit genieten, blijven signalen van mensenhandel vaak verborgen. Ik juich het toe dat hun stem wordt gehoord. Dat zij adviseren om meer contactmomenten plaats te laten vinden, vind ik een goede zaak." In de petitie wordt het ministerie van Buitenlandse Zaken ook verzocht om in geval van misstanden de zendstaat om opheffing van de immuniteit te vragen, waardoor vervolging mogelijk wordt.

Twaalf gevallen van mensenhandel op ambassades

Sinds 2010 zijn er in Nederland ten minste twaalf gevallen van mensenhandel door buitenlandse diplomaten geregistreerd door FairWork en Stichting Opvang Hulpverlening Prostitutie en Slachtoffers mensenhandel (SHOP). Beide stichtingen komen op voor de belangen van slachtoffers van mensenhandel.